Kép készítése mesterséges intelligencia által

Igencsak felkapott a mainstream világban az AI kép készítése midjourney-t illetve dall-E-t használva. Nézzük meg kicsit közelebbről, ismerjük meg a grafika világát picit jobban.

Dizájn régen

Bizonyára mindenki találkozott már a neten olyan weblapokkal, képekkel, dizájn elemekkel, amik igencsak kezdetlegesek. Még iskolában mi is a Paintet használva, Commenius Logoval, stb szerkesztettünk borzalmasan kezdetleges képeket. Nagyon nagyon korlátozott lehetőségek voltak még akkor a Digital art világában és nem is igazán volt jelen az emberek fejében. Miért is? Mert igazán szép dolgokat nem tudtál alkotni, illetve csak nagyon nehezen és a mai grafikához mérten kanyarba sem ért még akkor sem ha értettél hozzá. Régen a weboldalak szerkesztése is teljesen másképp nézett ki és mai szemmel azt gondolja egy olvasó, hogy ez mennyire gagyi, hogy néz már ki, stb. abba viszont bele sem gondolnak, illetve nem is tudják, hogy sokkal több munka volt vele, mint pl. egy ma összekattintgatott WordPress weboldal. Ez pedig igencsak becsületre méltó…

Ahogy fejlődött a technika, jöttek a flash alapú oldalak és az volt a „minden”. Itt már azért az Adobe segítségével elég szép és jól összepakolt oldalakat lehetett összehozni, ekkor már megjelent a Photoshop kezdetleges változata is. Ezt viszont nagyon „túltolta” mindenki, minden nagyon csillivilli, agyon animált és színezett lett. Voltak tényleg szép oldalak, de egyetlen hátránya volt neki, terhelte a szervereket, nem is kicsit. Ha belegondolunk, hogy ma párszáz kByte kell hogy legyen egy kép a Google jó rangsorolásához rájövünk, hogy nem volt járható út.

 

Dizájn ma

A grafikusok, nyomdászok, művészek mind idegenkedtek a digitális művészettől és nem is véletlen. Nem egyszerű egy megszokott dologról váltani senkinek. A Photoshop, Corel Draw és hasonló programokkal tökéletes digitális grafikai munkákat lehet készíteni. Mehet minden mindenhova, manapság teljesen normális elvárás egy grafikustól, hogy az általa tervezett grafika szépen megjelenjen egy honlapon, de akár nyomdából kifutva egy terméken is. Ez pedig nagyon szuper. Gyakran bele sem gondol az ember, de mindenhol ezeknek a grafikusoknak a munkája van, igazából bárhová nézünk. Pl. az előttem levő Béres C-vitamin, vagy a monitor. tisztító kendő logója. Ezeket mind mind digitálisan tervezték gondos munkával több napon keresztül. Bizony, egy nagy multi cég logójával el lehet tölteni napokat, heteket is és rengetegen azt gondolják hogy az csak pár perces munka, de nem az. Egy normál grafikus egy logóért tízezreket, egy grafikai tervért sokkal többet is elkér. Ez csak azért van így, mert teljesen egyedi lesz a grafika, amit a megrendelő kézhez kap. Nem fog ugyan az a grafikai elem szembe jönni vele az interneten. 
Természetesen a szakmának is megvannak az árnyoldali is, rengeteg emberke az ingyenes grafikákat állítja be úgy, hogy azt márpedig ő csinálta. Ez nem fair az ügyféllel szemben, sehogy sem. Miért van ez így? Azért mert sokkal gyorsabb egy ingyenes képet felhasználni, ezáltal olcsóbb lesz és az ügyfél is csak ezt nézi. Közben bele sem gondol, hogy egy már 1000 ember által használt grafikát kap.
Itt jön képbe pl. a TheVR Tech és a  Tízes lista által közzétett 2 videó: Tízes listaTheVR Tech.

 

Dizájn a jövőben, AI segítségével

AI, MI, Mesterséges Intelligencia itt van és elérhető mindenki számára és képes képek elkészítésére pár szavas parancsokkal. Akkor most mi van, jön a Terminator? A Skynet életre kel? Közel sem, az öntudattól még messze vagyunk, de elképesztő léptekkel haladunk felé. Sokan nem tudják, de a számítógép, minden számítógép 1-esekkel és 0-kkal dolgozik. Minden amit te beírsz, csinálsz PC-n, azt ilyen formában dolgozza fel a számítógéped (nagyon leegyszerűsítve). Miért is elképesztő ez?
Mi évezredek óta azzal küzdünk, hogy minél jobban ki tudjuk vetíteni azt, ami a képzeletünkben van. Végsősoron ezt csináljuk amikor rajzolunk egy kört, egy háromszöget, bármit. A festő a képzeletét viszi fel a vászonra. A digitális ART is erről szól, azt készítjük el programok segítségével amit elképzeltünk. Ezért is olyan nehéz ez a szakma és évekig tanuljuk. Ebben lépet szintet az AI által generált kép, digitális Art. Leírunk neki egy parancsot és ő elkészíti nekünk a képet amit leírtunk. Rengetegen tesztelik és csomóan mondják azt, hogy még nincs kiforrva rendesen, pedig csak mi nem tudjuk megfelelően használni.
A programozás alapja hogy az elkészíteni kívánt terméket (legyen az program, app, weboldal) lebontunk kisebb „problémákra” és így veselkedünk neki. Ha valaki azt mondja csinálj egy appot, az nagyon nehéznek tűnik és az is, viszont elemekre bontva, már csak sok kis megoldható probléma van.
Valami hasonló történik itt is az AI grafikánál. Tegyük fel elképzelsz egy házat a mezőn. Elmondva nagyon egyszerű, de jönnek az apróbb dolgok. Milyen a mező? Milyen színű a fű és mennyire sűrű? Milyen évszak van? Süt a nap, esetleg borongós az idő? A háznak milyen színű a falazata? Milyen a tető? Stb. sorolhatnánk. Nehezen tudjuk megfogalmazni azt ami a fejünkben van, az AI-nak pedig minél pontosabb információra van szüksége az elképzelt kép megalkotásához. 

 

Igenis csomó csodálatos dolgot lehet vele készíteni és nem, nem áll készen alapon egy nyomdai nyomtatáshoz, egy teljes brandhez, viszont nagyon jó alapot tud adni. Itt van az előnye az AI képeknek, dizájnnak, megkönnyíti a munkánkat. Nem kell kézzel skicceket rajzolni, nem kell az alapokat megcsinálni, ugyanis elkészíti helyettünk és ezt pedig lehet módosítani. Az egy hétből ha már 3napra lecsökken egy dizájn terv elkészítése, már nagyon jók vagyunk.
Természetesen lehet vele kész és teljesen egyedi logókat, stb. készíteni és kisebb cégeknek ezek igenis használhatók és olcsók lesznek. Egész egyszerűen nincs benne annyi munkaóra. Fentebb említettem az ingyenes tartalmakat, most kicsit még mindig drágábban, de teljesen megfizethető áron kaphatsz teljesen egyedi logót például.

Folyt köv…